7 Temmuz 2009 Salı

REFLÜ NEDİR VE BELİRTİLERİ TEDAVİSİ

Reflü mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması demektir..
Yemek borusunun alt kısmında bulunan kapakçıkta gevşeme olduğunda, mide asidi yemek borusuna kaçarak mide ekşimesine,, mide ve göğüste yanmalara,,, ağıza acı-ekşi su gelmesi gibi şikayetlerin, ortaya çıkmasına neden olur.,.
..
REFLÜ NEDİR VE KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Normalde sindirim sistemimizdeki içeriğin hareketi ağızdan, yutma borusuna,, yutma borusundan mideye ve mideden de onikiparmak barsağına doğrudur.,
Reflüde ise mide içeriği yemek borusuna geri kaçmaktadır.İ Asitli mide içeriği yemek borusuna gelirİ ve uzun süre orayla temas eder ve böylece yemek borusu asitten kendini koruma özelliğini yok eder.

Bu geriye kaçan sıvı hastaların bir kısmında yemek borusuna zarar verebilmektedir.. Geriye kaçan sıvı içine mide asidi ve protein sindirilmesinde kullanılan pepsin adlı bir enzim bulunmaktadır. Bu sıvıda yemek borusuna en zararlı madde asittir....
Bu asit sadece mideye değil yemek borusu, boğaz, ses telleri ve akciğerlere de zarar vermektedir...
. Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır.
. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Reflü, insanların hayat kalitelerini ciddi olarak etkileyen kronik bir hastalıktır...
Reflü, gün içinde ayakta veya gece yatakta olabilir. Bazı hastada gece, bazı hastada gündüz reflüsü ön plandayken,, kimi hastalarda da hem gece hem gündüz reflüsü olabilir. Gece ve gündüz reflüsü benzer sıklıkla görülürken, gece reflüsü daha ciddi seyreder..
Gece reflüsü ile gündüz reflüsünün oluş mekanizmaları, bulguları ve tıbbi tedavileri farklılık gösterir. Reflü hastalığı gastrit, ülser, safra kesesi hastalıkları, farenjit,, sinüzit,
astım, alerji, akciğer hastalıkları ve kalp hastalıkları ile kolayca karışabilir. Eskiden gastrit,,
ülser veya safra kesesi hastası olduğu sanılanların bir kısmının reflüsü olduğu anlaşılmıştır. Reflü, tedavi edilmemesi halinde ciddi sorunlara yol açmaktadır. Örneğin yemek borusunda iltihap,, ülser,
,kanama ve daralmalar...Ufacık bebeklerden tutun da, yaşlılar da bile gözlenebilen bir durumdur reflü. Ancak en sık 30-40 yaş grubunda ortaya çıkmaktadır..

Kuşkusuz şişmanlık, bazı genetik özellikler ve karın içi basıncını arttıran nedenler risk faktörü olarak sayılabilir, ama bunlar ön koşul değildir..
Bebeklerdeki reflü durumları sıklıkla bebeğin gelişimi ile birlikte ileri tedavi gerektirmeksizin ve sıklıkla 4 yaşına kadar kendiliğinden düzelir.. Hamilelik de karın içi basıncında artma sonucu reflüyü tetikleyen bir durumdur ve gene doğumu takiben çoğu hamilelikle tetiklenen reflü durumları düzelmektedir...

REFLÜ NEDEN OLUŞUR?

Reflünün oluşmasında birkaç faktör sayabiliriz..
Genetik faktörler kişinin reflü olmasına yada yatkın olmasına sebep olur.
Yemek borusu ile mide arasında gevşek bir kapakçık mekanizması vardır. Yiyeceklerin sadece aşağı doğru tek yönlü hareket etmesine izin veren bu kapakçık mekanizmasının bozulması bir faktördür..

Mide fıtığı olan hastalarda, midenin bir kısmı veya onunla beraber kapakçık mekanizması göğüs boşluğuna kaymıştır..
. Mide fıtığı olan hastalarda, hem kapakçık mekanizması bozulmuştur, hem de göğüs boşluğundaki negatif basıncın etkisi ile mide içeriği yemek borusundan yukarı kaçar..

Yaşam biçimimiz ve çevresel faktörler: örneğin alkol ve sigarayı bırakmak, kilo vermek, gelişigüzel kullandığımız ilaçları kesmek, öğünlerde küçük porsiyonlar yemek, dokunan gıdalardan kaçınmak, gazlı, sodalı veya kafein içeren içecekler tüketmemek gibi. .

REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR

Göğüste yanma ve ağıza acı su gelmesi,,,
Midede yanma ekşime, dolgunluk hissi,,
Bulantı-,kusma,
Ses kısıklığı,,
Sesin sabahları çatallanması,,
İnatçı bir öksürüK
,
Boğazda takılma hissi veya sıklıkla boğazı temizleme ihtiyacı,,
Astım,,
Farenjit, ,
Ağız kokusu,-,
Dişlerde mine kaybına bağlı hassasiyet,,
Uyku kalitesinde, bozukluk, horlama ve uyku apnesi
REFLÜ TEŞHİSİ NASIL KONUR,
?
Hastanın şikayetleri bazen tipik reflü belirtileri gösterirken bazen de atipik belirtiler göstermektedir.,,
Bu nedenle hastanın şikayetleri çok iyi dinlenmeli ve ona göre bir teşhis konmalıdır. Teşhisi koyarken yapılması gereken başlıca tetkikler ,şunlardır. .
pH Ölçümü
Gastroskopi
Manometre
Yemek Borusu Filmi

Etiketler