1 Temmuz 2009 Çarşamba

AKÇİGER VE BRONŞ KANSERİ



Kanserli AkciğerAkciğer kanseri, tüm dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türüdür,,

. Tüm kanserlerin%16 sını,, kanser ölümlerinin de %28 ini teşkil eder.,Trakea,, bronşlar,, bronşioller gibi alt solunum yolları ve akciğer parankiminden gelişen tümörlere genel olarak akciğer kanserleri denir., %90 dolaylarında 50 yaş ve üstünde görülür,.

BELİRTİLERİ

:Akciğer kanseri sinsi bir hastalıktır ve belirti vermeyebilir ancak en sık görlen belirtileri arasında öksürük,, kanlı balgam çıkartma, kan tükürme,, nefes darlığı, egzersiz yapmada zorlanma, ses kısıklığı, kol ve omuz ağrıları, göğüs ağrıları, yutma zorluğu,, kansızlık,, sarılık, başağrıları,,, iştahsızlık, kilo kaybı, sık tekrarlayan zatürre, hırıltılı soluma ve göz kapağında düşme gösterilebilir..

NEDENLERİ:

Akciğer kanserinin nedenleri arasında en çok aşağıdaki etmenler suçlanmaktadır.:Tütün Kullanımı (%90), radon,, asbest, kronik intertisyel pnömonitis,, halojen eterler (klorometil eter), krom, nikel, inorganik arsenik, radyoizotoplar,, hava kirliliği, ağır metaller, ,A ve E vitaminleri eksikliği

.TÜRLERİ:

Mikroskop altındaki görüntülerine göre 2 tip akciğer CA mevcuttur diyebiliriz:
Küçük hücreli akciğer CA ve küçük hücreli olmayan akciğer CA.Tüm akciğer kanserleri arasında %20 kadarını küçük hücreli akciğer kanseri teşkil eder ve sigara içimi ile ilişkisi en bilirgin olan türüdür. Sigara içen bayanların, erkeklere oranla bu kanser türüne yakalanma olasılığı daha fazladır..
Kanserli Akciğer RöntgeniTeşhİs:Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler söz konusu ise acilen doktorunuza başvurunuz. Lokal anestezi altında bronşların içine bakabilen,, bronşlardan hücreler ve küçük parçalar alabilen bronkoskop ile bronkoskopi adı verilen tetkik yapılır.. Genellikle hastane şartlarında yapılır..
Bir miktar basınç hissi olsa da ağrı hissedilmez ve teşhis için şarttır. Bronkoskopi yapılamayan akciğerin zor bölgelerine dışarıdan iğneyle girilerek de biyopsi yapılabilir..
Daha sonra alınan hücre ya da parça patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenerek kanser olup olmadığı, kanser ise türü saptanır.. Hastalıktan kurtulmak ve tedavi seçimi kanserin evresine, hastanın cinsiyetine ve genel sağlık durumuna göre değişir....


KLASİK TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

Genelde her kanser türünde olduğu gibi 3 tür tedavi mevcuttur: Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi.
Akciğer TümörleriCerrahi müdahale ancak kanser sadece akciğerde ve yakınlarındaki lenf bezlerine yayılmış durumda ise kullanılır. Bazen de cerrahi uygulama hastada tam olarak hangi kanserin bulunduğunu anlamak için yapılır. Cerrahi uygulamada bazen küçük bir parça çıkarılır (wedge rezeksyon), bazen akciğerin bir lobu tamamen alınır (Lobektomi) bazen de bir akciğerin tamamının alınması (Pnömonektomi) gerekebilir. Daha sonra radyoterapi ya da kemoterapi uygulanır.

Etiketler