15 Mayıs 2009 Cuma

FAZLA CAY VE KAHVE BÖBREK TAŞİ YAPIYOR.

Aşırı çay ve kahve böbrek taşı yapıyor

Böbrek taşları özellikle ülkemizde sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Genetik faktörlerin yanında yediklerimiz de böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlıyor

SAĞLIK SERVİSİ
Bir insanın hayatı boyunca böbrek taşı oluşturma olasılığı yüzde 12'dir.

Ülkemizde bu oranın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 30'lara çıktığı gözleniyor. Bölgedeki genetik faktörler ve yöresel gıdalar sık görülmesinin ana nedenleri.

Prof. Dr. Yalçın İlker, böbrek taşlarının oluşmasının yediklerimizle de bağlantılı olduğunu söyledi.

Taş hastalığına karşı ne gibi önlemler alınabilir?

Taş hastalığına yol açan en önemli faktörlerden birisinin gıda tüketimi olduğu biliniyor.

Oluşan taşın cinsine göre aşırı protein alımı, tuzlu gıdalar, çikolata, yeşil yapraklı bitkiler, aşırı çay ve kahve tüketimi risk faktörü oluşturabiliyor. En önemli etkenlerden birisi de az su tüketilmesi.

Taş, ilaçla yok edilebilir mi?

Oluşmuş bir taşı ilaç tedavisi ile küçültmek veya yok etme şansı pek yok. Sadece nadir bir taş olan saf ürik asit taşında ağızdan alınabilen ilaçlar ile başarılı sonuçlar alınabiliyor.

Taş kırma nedir?

Böbrek taşı hastalığında en etkili tedavi yöntemlerinden birisi de halk arasında "taş kırma" olarak bilinen dışarıdan şok dalgaları ile taş kırma tedavisidir.


Hasta bir saat sonra evine gidebiliyor

Taş kırma tedavisi nasıl gerçekleştiriliyor?

Tedavi yaklaşık yarım saat sürüyor ve hasta hemen evine gidebiliyor. Bol su içerek ve ağrı kesici alınarak parçalanan taşların vücuttan dışarı atılması sağlanıyor.Taşın büyüklüğüne göre seans sayısı artabiliyor.

Seanslar, arka arkaya birkaç gün ya da hafta arayla gerçekleştirilebiliyor. Tedavi gerektiren taşların ortalama %70'i bu yöntemle giderilebiliyor.

Kalan % 30'u da üreteroskopi veya perkütan nefrolitotomi denilen endoskopik ameliyatlarla tedavi edilebiliyor


alıntı yeni şafak

Etiketler