24 Nisan 2009 Cuma

COCUKLAR BUNDAN ÖLEBİLİR



Bugünkü sigara içme oranları aynı şekilde devam ettiği takdirde halen yaşayan 250 milyon çocuk sigara nedeniyle ölecektir!

Yeşilay Genel Başkan Yard. Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu yaptığı basın açıklamasında, “Dünya bankası verilerine göre, her gün 80.000 ile 100.000 arasında çocuk ve genç sigara bağımlısı oluyor. Dünya sağlık örgütü, eğer bu trend devam ederse bu gün yaşayan 250 milyon çocuğun sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybedeceğini bildiriyor.

Bu çocuklara, pasif içici durumundaki çocukları da eklediğimizde, tablomun vahameti artıyor. Malesef ülkemizde çocukların büyük bir bölümü pasif içici durumunda. Bu durum 23 nisanda neşelerini paylaştığımız, bayramlarını kutladığımız sevgili çocuklarımızın şimdiki ve gelecekteki hastalık risklerini büyük ölçüde artırıyor.” diye konuştu.

Balcıoğlu “ Sigara çocuklarımızı daha dünyaya gelmeden önce vuruyor, hamilelik süresince sigara içmiş annelerin çocukları, içmemiş annelerin çocuklarından 200- 250 gr daha düşük ağırlıkta doğuyor.

Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda ani bebek ölümü, astım, solunum yolu enfeksiyonları ve orta kulak iltihabı daha sık görülüyor.Evlerinde sigara içilen çocukların hastaneye kaldırılma oranları 3 kat daha fazla.” dedi.

Balcıoğlu sözlerine; “Bu gün çocuklarımızın bayramı. Yeşilay 23 Nisanda sağlıklı nesiller ve çocuklar için anne ve babaları çocuklarının sağlığı konusunda daha duyarlı olmaya ve sigara ve pasif içicilikten korumaya davet ediyor.


AA

Etiketler