28 Nisan 2010 Çarşamba

sigara böbregi kanser yapıyor

Özel BSK Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Ali Cenker böbrek kanserinin, erken dönemde hiçbir belirti vermeden sinsice ilerlediğine dikkat çekerek; doktora başvurmak için hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasının beklenmemesi, düzenli aralıklarla doktor kontrolünden geçilmesi gerektiğini söyledi.
Böbreklerden kaynaklanan birçok kanser tipi bulunduğunu ancak erişkinlerde en çok böbrek hücreli kanserin görüldüğünü ifade eden Op.Dr. Ali Cenker; bu kanser tipinin böbreğin, kanı filtre eden ve idrarı oluşturan dokularından kaynaklandığını belirterek, hastalıkla ilgili merak edilen tüm sorulara yanıt verdi:
Belirtileri neler
Böbrek kanserleri, genellikle hastalığın erken dönemlerinde herhangi bir belirti veya şikayet oluşturmaz. Böbrek kanserinin ilerlemesi ile birlikte bazı belirtiler ortaya çıkabilir.


Bunlar;
-İdrarda kan varlığı, gözle görülebilen kanama veya sadece idrar tahlilinde görülebilen mikroskobik kanama şeklinde olabilir.

-Böbrek bölgesinde muayenede ele gelen kitle

-İştahsızlık

-Kilo kaybı

-Tekrarlayan ateş

-Devamlı olabilen yan ağrısı

-Genel halsizlik ve kendini kötü hissetme


Tansiyon yükselmesi, kan değerlerinde normalin altına inme de (kansızlık) böbrek kanserlerinde görülebilir.


Yukarıda bahsedilen belirtiler böbrek kanseri dışındaki hastalıklarda da gözlenebilir. Bu belirtileri olan kişiler doğru teşhis ve tedavi için en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurmalıdır.


Ancak unutulmamalıdır ki erken dönem böbrek kanserlerinde hiçbir belirti olmayabilir. Bu nedenle doktora başvurmak için yukarıda bahsi geçen belirtilerin ortaya çıkması beklenmemelidir. Zira erken dönemde teşhis edilen böbrek kanserlerinin tedavi başarısı ve buna paralel olarak da tedavi sonrası yaşam süresi çok daha yüz güldürücü olmaktadır.


Kimler risk altında?


Böbrek kanseri, sigara içen kişilerde 5 kat daha fazla görülüyor.


Erken tanı için ne yapmalı?
Erken dönemde hiçbir belirti vermeden sinsice gerçekleşebiliyor. Bu nedenle düzenli aralıklarla doktor kontrolünden geçilmeli.



Tanı nasıl konuluyor?



Doktorunuz ile görüşmenizde genel sağlık durumunuz hakkında sorular sorulacak ve takiben fiziki inceleme yapılacaktır. Ardından, genel sağlık durumunuzu değerlendirmek amacıyla sizden kan ve idrar örnekleri alınacaktır. Böbrek ve çevre organların değerlendirilmesi amacıyla da çeşitli radyolojik tetkiklerden faydalanılmaktadır. Bunlar arasında ultrasonografi, IVP, bilgisayarlı tomografi, MRI gibi tetkikler yer almaktadır. Ancak bir kez böbrek kanseri ön tanısı konulduktan sonra hastalığın yayılım derecesini anlamak amacıyla doktorunuz ek tetkikler isteyebilir.alıntı

ZEDHABER-KONYA

Etiketler