27 Ağustos 2009 Perşembe

SİGARA 2010 ,DA 6 MİLYON CAN ALACAK,

Sigara 2010'da 6 milyon can alacak!


Amerikan Kanser Derneği'nin sigara raporunda göre, gelecek yıl sigara nedeniyle 6 milyon kişi yaşamını yitirecek..,,.

Amerikan Kanser Derneği'nin sigara raporu, tiryakilerin canını sıkacak. Rapora göre 2010'da dünyada 6 milyon sigara bağımlısı kanser, kalp krizi başta olmak üzere çeşitli hastalıklardan ölecek.

Sigaranın her 10 ölümden birinin nedeni olduğunu belirten rapor, akciğer kanserinden ölme riskinin sigara içen erkeklerde içmeyenlere oranla 23 kat kadınlarda ise 13 kat daha fazla olduğunu belirtiyor. Bir başka bulgu da, sigara içenlerin içmeyenlere oranla ortalama 15 yıl daha erken yaşama veda etmesi.

MALİYET 500 MİLYAR DOLAR
Raporda dikkat çekici bir başka nokta da,, sigara kullanımının her yıl dünya ekonomisine getirdiği ekstra maliyet. 500 milyar doları bulan bu maliyete tıbbi masraflar,.
üretim düşüklüğü ve çevreye verilen zararın da dahil olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra tütün üretimi için ayrılan alanlar da birçok üretimi etkiliyor,.

4 Ağustos 2009 Salı

YANIKLAR

a.Birinci derece yanıklar ağrıyı dindiren ve derinin kuruyup çat­lamasını önleyen birçok merhemlerin yardımıyla tedavi edile­bilir..
Eğer yanmayla kişinin genel sağlık durumu etkilenmemiş-se,, birinci derece yanıklar,, yanan kişi tarafından da teda­visi yapılabilir. ve doktora başvurulması gerekmez..

b.İkinci derece yanıkların tedavisi doktor tarafından yapılmalı­dır. Alınacak ilk yardım tedbirleri şunlardır:.

1.Yanan kısım, yaklaşık on dakika akar soğuk su altında bu­lundurulmalıdır..

2.Yanan alan sterilize edilmiş gazlı bezle örtülmelidir..

3.Yanan kişinin fazla sulu şeyler alması temin edilmelidir..

4.Yanan alanlar büyük miktarda su ve hafif bir sabunla yı­kanmalıdır..

c.Üçüncü derecede yanıkları kendi kendine tedaviye hiçbir zaman gidilmemelidir. İlk tedbir olarak yanan kısmın üzerin­deki kirler suyla silinmeli ve temiz bir bezle örtülmelidir..
Ya­nan kişiye bol miktarda sulu şeyler verilmeli ve hasta şok ha­lindeyse sedyeyle hastaneye kaldırılmalıdır. Bu hallerde yanan alana merhem sürülmemelidir..

d.Dördüncü derece yanıklar da aynen üçüncü derece yanıklar gibi tedavi edilmelidir.

Etiketler